Передумови засвоєння соціальних норм молоддю з особливими потребами - Gordienko, N. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті обґрунтовано актуальність теми: показана значущість для молоді з інвалідністю своєчасного засвоєння соціальних норм як підґрунтя для успішної соціалізації. Засвоєння соціальних норм дітьми та молоддю з інвалідністю залежить від наявності об’єктивних передумов. Актуальність теми полягає в тому, що у сучасних умовах розвитку українського суспільства є надзвичайно важливим засвоєння основних визнаних суспільством норм та правил і починати цей процес необхідно з дослідження того, які є об’єктивні передумови для будьякої категорії дітей та молоді. Виходячи з цього, метою даної статті є виокремлення найбільш суттєвих передумов засвоєння соціальних норм дітьми та молоддю з інвалідністю і обґрунтування їх цінності, необхідності врахування при розробці змісту життєдіяльності названої категорії осіб, який би дозволяв їм успішно засвоювати необхідні соціальні норми, дотримуватися їх і тим самим удосконалювати соціальне середовище, в яке вони включені. Проаналізовано підходи вчених щодо сутності соціальних норм, важливості їх засвоєння з точки зору соціалізації особистості, на основі чого встановлено, що всі вони дають їм вичерпні характеристики, обґрунтовують їх вплив на соціалізацію особистості, але не виокремлюють чітко передумови, які сприяють або уповільнюють цей процес. Нами виділено основні такі передумови: сім’я, освітнє середовище, яке забезпечує певний рівень соціальної відповідальності, соціальної взаємності, соціальної мобільності; дієвість рівних прав інвалідів із правами здорових членів суспільства; наявність референтної групи та обґрунтовано доцільність їх врахування у цьому процесі. Так, сім’я, як соціальний інститут, відіграє важливу роль у соціальному розвитку дітей та засвоєнні ними соціальних норм.