Гастрономічна культура суспільства: підсумки соціологічних розвідок - Nikolenko, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
За підсумками проведення авторських соціологічних розвідок у статті пропонується панорамне висвітлення питань, пов’язаних з особливостями функціонування гастрономічної культури суспільства протягом основних етапів соціогенезу. Зафіксовано найбільш симптоматичні епізоди її розвитку та контроверсійні модуси можливої подальшої трансформації. Відзначено, що вперше примітивна гастрономічна культура з’являється після приручення людиною вогню. Це надало можливість термічно обробляти їжу та докорінним чином реорганізувало соціальне життя. Зауважено, що в найбільш диференційованому та розвинутому вигляді гастрономічна культура виникає по завершенні епохи Середньовіччя. На тлі гастрономічного, протягом того періоду, починають виокремлюватись нові форми соціальності, котрі дозволили зафіксувати остаточний перехід від механічної до органічної форм соціальної солідарності за Е.Дюркгеймом. В узагальненому вигляді розкрито характерні деталі вітчизняної гастрономічної культури з урахуванням специфіки сучасного українського суспільства. Робиться наголос на доволі небезпечному задля підтримання повноцінної якості життя середньої особи впливі «цивілізації» безпосередньо на процеси організації системи сучасного харчування. Разом з тим, запропоновано авторське бачення актуальних напрямів модернізації гастрономії поукраїнськи зважаючи на інтереси масової людини.