Організація соціальної роботи з національними меншинами: регіональний аспект - Aharkov, O. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
В Україні під категорією «національна меншина» потрібно розуміти спільноту громадян України, історично осілих на території країни, чисельність яких становить менше половини населення України, які етнічно самоідентифікуються від більшості населення, відрізняються від більшості громадян своїм етнічним походженням, зберігають та розвивають свою самобутність, культуру, мову, релігію. Соціальна робота з національними меншинами здійснюється в загальній системі надання соціальних послуг, використовуючи загальні технології, але з урахуванням ментальних, культурних і психологічних особливостей етнічної групи. Найбільш актуальними видами соціальної роботи з національними меншинами є патронаж людей похилого віку, хронічно хворих і людей з особливими потребами; матеріальна благодійна допомога, орієнтована передусім на малозабезпечені верстви; допомога у працевлаштуванні, медикосоціальні послуги і допомога в організації дозвілля. Основними проблемами, що виникають у соціальній роботі з національними меншинами, є низький рівень фінансування програм соціальної роботи з національними меншинами; недостатність навчальних програм з підготовки соціальних працівників і волонтерів; недостатність кваліфікації та знань культурних особливостей різних етносів; відсутність налагодженої взаємодії з керівниками національних меншин у регіоні; нерозуміння сутності й важливості соціальної роботи з національними меншинами з боку громадськості; високий ризик вигорання у соціальних працівників.