Філософія освітнього менеджменту - Kondratyeva, A. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Статтю присвячено розгляду проблемних питань освітнього менеджменту в призмі сьогодення з філософськоосвітньої точки зору. Відокремлено філософськометодологічні принципи освітнього менеджменту, найважливіші напрямки розвитку менеджменту у сучасній теорії та практиці освіти. В статті використовується методаналіз літератури, для розкриття поняття «менеджменту» у науковій спільності і його модернізація в процесі вживання в освітньому менеджменті. Сучасна філософія освітнього менеджменту представляє собою дві парадигми: гуманістичний і особистоорієнтований, що пов’язані з процесом демократизації та децентралізації. З іншого боку, філософії постіндустріального суспільства і глобалізації, що відображається у ринкових механізмах. Тому головне завдання менеджменту знайти компроміс між двома освітніми парадигмами. З точки зору сучасного розвитку концепції управління освітою є надзвичайно важливим. Воно включає в себе виявлення ключових організаційних і управлінських проблем, що стоять перед сучасною освітою. Слід зазначити, що концепція управління освітою повинна бути заснована на фундаменті концепції національної освіти, яка включає в себе чітку стратегію і тактику реформ, чітке розуміння того, як потреби сьогоднішні і реалії українського суспільства та перспективи його розвитку в світі, який швидко змінюється, і глобальному характері адекватного розуміння нових вимог суспільства. У даній роботі управління описується як набір принципів, методів, організаційних форм і методів обробки навчальновиховного управління та навчальнопізнавального процесу, спрямованого на підвищення ефективності цих установ.