Профорієнтаційний потенціал сучасного родинного виховання: ризики і небезпеки - Dorozhko, I. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Свідомий вибір професії, ознайомлення дітей, підлітків та молоді з ринком праці, формування самодисципліни і людських якостей, необхідних для бажаного місця роботи чи посади, є важливою функцією родинного виховання. У сучасних суспільствах з прискореними темпами модернізації людина змушена змінювати професії упродовж життя і займатися безперервною освітою, щоб зайняти гідне місце на ринку праці. Родинне виховання, яке у питаннях профорієнтації керується виключно настановами здорового глузду або орієнтується виключно на престижні професії, може спричинити життєвий крах молодої людини у ситуації знецінення життєвого досвіду батьків. Це ж саме стосується й цілеспрямованого формування династій та еліт, одним з інструментів якого є родинне виховання, що формулює розвиток особистості у напрямку, заданому родинною професійною традицією. Ризики, пов’язані з втратою свободи вибору, криють у собі загрозу самореалізації особистості, якщо її життєві плани не збігаються з планами родини. На відміну від профорієнтаційних настанов родинного виховання в індустріальному суспільстві у постіндустріальну добу профорієнтаційна робота в рамках родинного виховання радше має акцентувати ті моменти, які торкаються етики праці та формування людських якостей, необхідних для пристосування до змін на ринку праці в умовах активного та мобільного суспільства. Родинне виховання відіграє надзвичайну роль у професійній самореалізації особистості. Адже саме у родині відбувається перше входження до світу праці, формування самодисципліни, що не в останню чергу визначається родинними цінностями, змістом і настановами родинного виховання.