Пізнавальні засоби управління процесами перетворень - Reshetnichenko, A. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
На протязі двох тисячоліть людство спиралось на часткові і порізнені числові, звукові, кольорові та словесні засоби пізнання. Властива історії суспільства абсолютизація часткових і порізнених засобів призвела до уособлень і контрпродуктивного розвитку математичних, природничих, технічних і гуманітарних напрямків пізнання. Це не тільки віддаляло від пізнання істини, а й позбавляло суспільства можливості спиратись на точні, надійні, достовірні знання як основу ефективної системи управління. Мета нашого дослідження полягає у створенні якісно нової системи пізнання, яка поєднує та розкриває зв’язки між порізненими раніше числами, звуками, словами і кольорами як головними умовами прогресивного розвитку людства. Практична реалізація поставленої мети обумовила необхідність розв’язання фундаментальних завдань пов’язаних з розкриттям організації буття, структури засобів пізнання та механізмів їх практичної організації. Представлені у дослідженні результати дозволили змоделювати організаацію вищих, середніх і нижчих засобів пізнання, які розкривають механізми функціонування та розвитку неорганічного, органічного і духовного буття. В цілому контамінаційна модель пізнання включає 12 модулів, з яких перші шість розкривають структуру засобів пізнання, а інші шість – систему засобів перетворень. Таким чином кожен з рівнів організації буття розкривається за допомогою чотирьох модулів, два з яких розкривають структуру усвідомлюваних і позасвідомих засобів пізнання, а наступні два структуру усвідомлюваних та позасвідомих засобів перетворень. Наприклад, кожний з рівнів організації як усвідомлюваних, так і позасвідомих засобів пізнання включає корелятивно залежні числові, звукові, кольорові та понятійні засоби. Що ж стосується системи усвідомлюваних та позасвідомих засобів перетворень, то їх основу складають висхідні та низхідні форми організації руху матерії, енергії, інформації та організації елементів буття. Покладена в основу дослідження мультимодальна логіка дозволила розкрити діалектичну природу механізмів біфуркацій, синтезування, фреймування і кластеризації як головну умову формування принципово нової системи управління процесами розвитку людини, держави і суспільства на шляху освоєння космічного простору.