Трансформація нацистської політики Третього Рейху в сфері релігійного життя Німеччини в 20-ті – 40-і роки ХХ ст. - Drobot, N. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
На основі першоджерел та новітніх історичних досліджень розкрито трансформаційні зміни у взаємовідносинах нацизму і християнства в Німеччині протягом 1933 – 1941х років, на прикладі основних церков – лютеранської та католицької. Прослідковуються періоди трансформації та чинники їх змін, що впливали на трансформацію релігійної політики Третього Рейху. Умовно виділено шість трансформаційних періодів нацистської політики у сфері релігійного життя Німеччини, які хронологічно охоплюють не тільки режим Третього Рейху, а й час формування НСДАП та її позиції відносно релігійного життя німецького народу. Основна увага концентрується на особливостях окремих періодів релігійної політики Третього Рейху в області «нацистського богобудівництва», що надає можливість помітити: дуалістичність позиції відносно релігійного питання серед партійців, що проявлялася у декларуванні свободи віросповідання та її фактичному обмеженні; протистояння нацистської партії («Коричневого дому») державній системі Третього Рейху; специфічність ролі Гітлера на посаді рейхсканцлера і фюрера в цій партійнодержавній конфронтації. Виокремлено два чинники трансформаційних змін, які впливали на релігійну політику Третього Рейху в залежності від зовнішньо , внутрішньополітичних обставин, а саме: партійноідеологічний та державнопрагматичний.