Особливості наукового дослідження в рамках класичного інституціоналізму політико-інституційної парадигми - Bashtannyk, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Запропоновано визначення класичного (традиційного, або – в англомовній науковій традиції – старого) інституціоналізму як дослідницького напрямку політикоінституційної парадигми політичної науки. Класичний інституціоналізм має в основі формалізований, раціонально обґрунтований аналіз структур політикоправової природи, що пов’язані з особливостями реалізації регульованої нормативноправовими актами державної влади. Формування цієї гілки інституційної теорії базувалося на ідеї про те, що органи державної влади як політичні інститути розробляють регулюючі приписи, які володіють вирішальним впливом на внутрішні політичні процеси та зовнішню політику держави. Вказані особливості предметного поля аналізу та вибору методологічного інструментарію, які є типовими для наукових розробок класичного інституціоналізму політикоінституційної парадигми політичної науки. В основі методології для здійснення досліджень цієї гілки інституціоналізму політичної науки можливо спостерігати зсув дослідницького балансу на користь правової компоненти політикоправових підходів, що тривалий час призводило до обмеження поля наукових розробок. Ці підходи були основою інституціональних досліджень у рамках класичного інституціоналізму, об’єктом котрого була держава (як центральний інститут) та інститути управління (до середини ХХ ст.). Обґрунтовано присутність внутрішньої еволюції у дослідницькій стратегії аналізу класичної інституційної теорії. Поперше, принцип нормативності (запозичений з політичної філософії) поступово був трансформований від вимоги відповідності моральноціннісним критеріям до проголошення першорядності правових рамок для регуляції функціонування політичних інститутів. Подруге, бачення держави як юридично цілісного феномена (запозичене з юридичного позитивізму та історичної школи права) було модифіковане до розгляду держави як одного з політичних інститутів суспільства, хоча і досить впливового.