Філософсько-освітня рецепція вітчизняного культурно-історичного досвіду розвитку приватної вищої освіти - Litvinenko, T. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті визначаються та розглядаються історичні здобутки і прорахунки у процесах інституалізації приватної освіти з метою їхнього врахування в сучасних умовах, здійснення експериментальної роботи з пошуку оптимальних шляхів формування освітнього простору, який відповідає потребам становлення і розвитку «суспільства знань». Стислий екскурс в історію розвитку вищої освіти на українських землях показує, як мірою підсилення процесів інституалізації ускладнювалися відносини між закладом вищої освіти і державною владою і водночас зростала роль вищого навчального закладу в розвитку культури, причому не тільки через поширення знань, але й через формування нових соціальних і освітніх практик. За приклад взяті Києво – Могилянська академія, Острозька слов’яногреколатинська академія, Харківський університет. Розробка філософськоконцептуальних засад розвитку приватної вищої освіти в умовах модернізації освітньої системи в Україні передбачає дослідження цього феномена як соціального інституту. Вона включає норми і правила, статуси і ролі освітніх практик, які певним чином організовані для забезпечення суспільної потреби у вищій освіті. В основу аналізу інституціоналізації приватної вищої освіти покладено теоретичну ідею, відповідно до якої про інституціоналізацію можна вести мову там, де сталий характер здобувають пов’язані з певною соціальною потребою соціальні практики. Особливої актуальності проблематика здобуває в контексті перспективного розвитку приватної вищої освіти в Україні, яку можна вважати об’єктивною і довготривалою суспільною потребою.