Особливості медіаспоживання різних соціальних груп (на прикладі м.Запоріжжя) - Khrustaliov, F. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Нові медіа стрімкими темпами входять у життя українського суспільства, встигнувши зайняти за чверть століття другу позицію за поширеністю після ТБ, якому знадобилася майже сотня років, щоб зайняти своє місце в повсякденному житті, яке воно посідає зараз. Включаючи в себе можливості передачі інформації в різних формах (текст, зображення, аудіо, відео), Інтернет починає витісняти з життя інші канали засобів масової комунікації. Будучи не тільки засобом, а й середовищем комунікації, кіберпростір транслює сформовані всередині нього ціннісні орієнтації, які найчастіше пов’язані з актами споживання символів, так само створюваних у мережі. Враховуючи швидку динаміку зміни особливостей нових медіа, постійний моніторинг та дослідження в цій сфері бачаться перспективним напрямком для вивчення в рамках сучасної соціології. У статті розглядаються особливості сучасного медіаспоживання в українському суспільстві. Аналізуються тенденції, пов’язані з розвитком нових медіа, появою кіберпростору і мобільних технологій. Робляться припущення щодо впливу соціальних медіа на молодь, найбільш включену до споживання нових ЗМК.