Теоретична інтерпретація поняття «структури довіри» у соціології - Suprunets, T. N. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті автор зазначає, що на основі низки положень теорії структурації Е. Гіденса та теорії соціального капіталу Ф. Фукуями сформовано синтезоване аксіоматичне ядро, в контексті якого здійснюється інтерпретація поняття «структури довіри». Основні положення цього синтезованого аксіоматичного ядра відображають процес формування та функціонування структур довіри у суспільній практиці. Автор статті враховує специфіку застосування теоретичних положень стосовно аналізу структур довіри в умовах пострадянського типу суспільств (в тому числі українського). Зазначається, що формування структур довіри у пострадянських соціумах зумовлене не лише взаємодією її індивідуальних та колективних суб’єктів, які об’єднуються у мережі довіри, але й наявністю певних механізмів регуляції довірчих відносин, які, в свою чергу, обумовлені культурними традиціями відповідного суспільства. Стаття також містить авторське визначення головного поняття та акцентує на тому, що структури довіри у суспільній практиці формуються внаслідок взаємодії суб’єктів довірчих відносин та механізмів їхньої регуляції.