Зміна смисложиттєвих цінностей як передумова появи альтернативних стилів життя, заснованих на добровільній мобільності - Zaritska, N. Yu. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У даній статті автор здійснює визначення зміни смисложиттєвих цінностей як передумови появи альтернативних стилів життя, акцентуючи увагу на реалізації переходу до таких практик саме через добровільну мобільність. Автор звертається до вже існуючих соціологічних інтерпретацій цінностей, ціннісного зсуву та зміни смисложиттєвих цінностей, представлених у роботах сучасних дослідників. Багатоманітність стилів життя є однією з провідних тенденцій сучасного суспільства, і існування такої багатоманітності пов’язується в першу чергу не з поділом суспільства на класи, групи, соціальні прошарки, а з існуванням різноманітних цінностей. Тобто актуалізація нових цінностей стає підґрунтям для появи стилів життя як цілісного комплексу соціальних практик, які базуються на свідомій відмові від високого доходу, відповідальності, досягнутого соціального статусу та схвалюваної суспільством структури споживання. Механізмом переходу до таких альтернативних стилів життя виступають сучасні добровільні мобільності. Вони реалізуються через перехід на спокійну низькооплачувану роботу, гнучкий графік або повну відмову від трудової зайнятості, натомість представники таких стилів життя присвячують себе саморозвитку, спілкуванню з близькими людьми і природою тощо.