Стереотипи військовослужбовців-жінок про армію та військову службу - Kalahin, Yu. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Сучасні збройні сили характеризуються посиленням процесу фемінізації. Це об’єктивний процес фемінізації суспільства, що характеризується посиленням ролі і впливу жінки у збройних силах. Гендерні стереотипи досліджуються в рамках теорії гендеру. Сьогодні до основних напрямків дослідження гендеру відносяться: дослідження еволюції гендеру, дослідження стратифікаційної функції гендеру, дослідження гендеру як культурного символу. У Збройних силах України дослідження проблеми фемінізації збройних сил з ряду причин не отримало належної підтримки і розвитку. Окремі аспекти гендерних проблем в армії вивчалися у Національної Академії оборони України, Харківському університеті повітряних сил імені Івана Кожедуба, Академії військовоморських сил імені П. С. Нахімова. Метою статті є доведення результатів дослідження розповсюдження гендерних стереотипів у Збройних силах України. Соціологічне дослідження було проведено згідно з планом наукової роботи Харківського університету повітряних сил імені Івана Кожедуба. Основна гіпотеза дослідження полягала в тому, що серед військовослужбовцівжінок має місце поширення гендерних стереотипів інноваційного характеру, які стверджують конструктивну роль жінки в армії. Аналіз результатів дослідження показав, що серед військовослужбовцівжінок не поширені стереотипи про патріархальні погляди щодо присутності жінок в армії. Результати дослідження показали поширення гендернодетермінованих стереотипів, які структурують військову діяльність на чоловічу і жіночу. Стереотипи, що заперечують виділення у військовій діяльності відмінностей для чоловіків і для жінок, також поширені серед військовослужбовцівжінок. Аналіз результатів дослідження дозволив виявити нову групу респондентів, які поділяють стереотипи про домінуючу роль жінки в армії.