Концептуальні основи терміну «ідентичність» (етнополітичний аспект) - Kostina, S. B. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Сучасні процеси глобалізації, уніфікуючи суспільні цінності та національні культури, породжують одну з головних проблем сьогодення – проблему ідентичності. Ця тема активно досліджується паралельно з вивченням суспільних трансформацій, спричинених глобалізацією. За мету поставлено обґрунтувати використання терміну «ідентичність» як фундаментального при оцінці етнонаціональної складової суспільства. Окреслено етапи набуття наукової значимості терміну «ідентичність». На основі результатів досліджень в інших сферах наукового пізнання зроблено порівняльний аналіз з іншими видами ідентичностей та виявлено особливості становлення етнічної ідентичності – вони схожі, адже формуються на основі визначення диспозицій індивіда «свій» «чужий». Визначено, що досліджуване явище не є статичним, а постійно змінюється під впливом соціальних, економічних, політичних або культурних факторів у суспільстві. Підкреслюється, що й сам феномен ідентичності в свою чергу є причиною тих чи інших суспільних трансформацій. Особлива увага приділяється двом видам ідентичностей – індивідуальним та колективним, які за своєю природою несуть діаметрально протилежне функціональне значення. Обґрунтовано необхідність зняття смислового навантаження з полісемантичної категорії «ідентичність» шляхом виокремлення більш конкретних понять, що входять до її складу, якто: «саморозуміння», «схожість», «групова належність» та ін.