Інформація та знання як основні ресурси інформаційного суспільства - Chyhur, R. Yu. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Подано та проаналізовано феномен інформаційного суспільства. Виділено ознаки, фундаментальні характеристики та наявні особливості нового еволюційного витка суспільного розвитку. Інформаційне суспільство пропонується розглядати як етап розвитку суспільства, що характеризується всесторонньою інформатизацією соціальних структур і приходить на зміну постіндустріальному. Виділено ряд ознак на основі яких інформаційне суспільство відрізняється від попередніх етапів суспільного прогресу. Методом компаративного аналізу відомих наукових трактувань інформаційного суспільного розвитку, визначаються фундаментальні зміни різних суспільних сфер. Проаналізовано концептуальні надбання таких відомих дослідників інформаційного етапу суспільного розвитку, як Д. Белл та М. Кастелс. Розкрито наведений у їхніх працях зв’язок між інформаційними технологіями та суспільними трансформаціями, між знанням та способом життя людей. Вказано відмінності інформаційного суспільства від попередніх суспільних структурних утворень. Автор статті підкреслює тезу про те, що становлення інформаційного суспільства не є процесом безконтрольним. Розглянуто знання та інформацію в якості головних ресурсів інформаційного суспільства. Виявлено вплив такого роду переорієнтації на різні сфери життєдіяльності людини та функціонування суспільства. Особлива увага загострюється на потребі аналізу комунікативних процесів сучасності. Здійснено розвідку щодо переходу України на рівень інформаційного суспільного прогресу.