Освітній менеджмент у процесі здійснення реформ - Kondratyeva, A. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
Народжений потребою особистісно орієнтованої системи навчання, освітній менеджмент, визначив і закріпив життєво важливі та нові функції викладача в організації навчальнопізнавальної діяльності майбутніх учителів. З впровадженням нових інформаційних технологій у процес управління навчанням широкого розуміння набуває поняття освітній менеджмент. Цікавим є вивчення поглядів науковців вітчизняних та зарубіжних. В Україні питання розвитку теорії освітніх реформ висвітлила А.Василюк, яка поділила їх на ряд класифікаційних освітніх реформ. Міжнародний досвід показує, що теорія освітніх реформ має більш ніж тридцятирічний досвід становлення розвитку та вдосконалення. Дана характеристика скарбниці узагальнення міжнародного реформаційного досвіду, оскільки вона закладає підвалини сучасної теорії освітніх реформпедагогічної реформології. Чотиритомне зібрання найважливіших ідей, характеристик практичного досвіду проведення широкого кола освітніх перетворень. Також зверенено увагу,зокрема, на теоретичні положення Ї.Ч.Ченга, де він проводить аналіз сучасних реформ, що дозволяють охарактеризувати рівень освітньої системи, на якому здійснюються реформаційна програма, її цільова спрямованість та загальна стратегія змін. У роботі обґрунтовано наукові погляди на проблему дослідження. Стаття містить науковий матеріал та оцінку різних точок зору на проблему системного підходу використання освітнього менеджменту у процесі здійснення реформ.