Відомості про музичну освіту киян на сторінках газети «Жизнь и искусство» (1893-1898) як джерело дослідження розвитку музичного середовища міста - Musiiachenko, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті розглядається значення використання періодичної преси як історичного джерела на прикладі київської газети «Жизнь и искусство». Звертається увага на перспективи використання газети для дослідження музичного життя міста у кінці ХІХ ст. на прикладі такого важливого аспекту, як музична освіта. Охарактеризовано історичний контекст, в якому відбувався розвиток музичної освіти міста і значення, яке надавалося музичній грамотності освіченими мешканцями міста. З’ясовано, що більшість об’яв стосувалася світської музичної освіти. Проаналізовано зміст 16 випусків газети, встановлено аспекти музичної освіти, які вона висвітлювала: інформація про музичні школи, музичні училища, музичні курси, приватні уроки музики, а також про ціни на навчання, предмети викладання, викладацький склад у музичних навчальних закладах та концерти, які ініціювалися музичними школами та училищами. Охарактеризовано місце музичних навчальних закладів у музичноконцертному житті Києва кінця ХІХ ст. Звернуто увагу на перспективи використання матеріалів газети «Жизнь и искусство» для дослідження ставлення киян до музичної освіти, музикантівпедагогів та характеру відносин у самому музичновикладацькому середовищі.