Православні монастирські бібліотеки Києва ХІХ – поч. ХХ ст.: історіографія проблеми - Ivaniuk, I. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті здійснено аналіз наукових історичних й бібліографічних розвідок українських і російських учених, в яких висвітлюються окремі питання становлення, розвитку, діяльності православних монастирських бібліотек Києва у ХІХ – на поч. ХХ ст. Виділені, як ті дослідження, що носять загальний характер, так і ті, які безпосередньо висвітлюють функціонування, структуру фондів, шляхи поповнення православних монастирських бібліотек. Окремо розглянуто праці біографічного характеру у яких приділено увагу діяльності митрополитів київських і галицьких у розбудові книгозбірень. Анліз історіографії проведено автором у межах трьох історичних періодів – імперського, радянського й сучасного.