Увага до суспільних проблем як необхідна умова встановлення регіонального політичного порядку денного - Kuzhman, O. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Показано, що інтерес до дослідження суспільних проблем виявився наприкінці ХІХ ст. разом з утвердженням концепту соціальної держави. Виділено два базових підходи до дослідження суспільних проблем – позитивістський (функціональний) і конструктивістський. З’ясовано, що велику роль у конструюванні проблем відіграє поширення знань про суспільні проблеми в масмедіа (встановлення порядку денного засобів масової інформації) і в громаді (встановлення громадського порядку денного). Для того, щоб суспільна проблема потрапила до політичного порядку денного, до неї має бути прикута увага з боку ЗМІ та громадськості. Доведено, що для того, щоб потрапити до регіонального політичного порядку денного, суспільна проблема має пройти цикл уваги до неї. На початковому етапі виникає альтернативний погляд на питання, причому джерело такого погляду має володіти довірою громади. Також формується альтернативне визначення проблеми, її масштабів чи її серйозності. На наступному етапі проблема піддається переформулюванню, що спричинить більшу різноманітність аргументів, а це, в свою чергу, може привести до зниження бюрократичної участі, зменшити увагу ЗМІ та ослабити зв’язки між членами громади. Як наслідок, питання втрачає свою пріоритетність і буде вилучене з регіонального політичного порядку денного. Тобто важливість питання підтримується на трьох рівнях: органи регіональної влади, регіональні ЗМІ та регіональна громада. Кожен з них має свої максимуми та мінімуми щодо різних питань і галузей політики. Виробники регіональної політики мають прислухатися як до думки членів громади, так і до позицій масмедіа, тобто враховувати зміни в регіональному громадському порядку денному і порядку денному регіональних ЗМІ. Виходячи з цього, регіональний політичний порядок денний виникає на стадії, коли цикл уваги до проблеми в регіональному громадському порядку денному і порядку денному регіональних ЗМІ знаходиться в максимумі – саме в цей час органи регіональної влади мають вживати певні заходи стосовно відповідної суспільної проблеми. На наступному циклі проблема, попри ослаблення інтересу до неї з боку громади і ЗМІ, продовжує сприйматися як проблема управлінськими структурами, створеними чи пристосованими до роботи з нею, які в силу своєї бюрократичної природи не припиняють працювати з цією проблемою.