Саміт НАТО – 2016: підсумки та перспективи для України - Vonsovych, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Стаття присвячена дослідженню підсумків та перспектив Саміту НАТО 2016 р. у Варшаві для України. Визначено, що одним із підсумків Саміту для України можна вважати категоричне засудження з боку Альянсу агресивних дій Російської Федерації проти нашої держави, а також те, що ніколи не будуть узаконені її дії по зміні кордонів, зокрема анексії Криму та підтримці сепаратизму, як в Україні. Доведено, що схвалення Комплексного пакета допомоги для України сприятиме реформуванню структур оборони й безпеки на основі стандартів і принципів НАТО, в тому числі для встановлення цивільного демократичного контролю над збройними силами і для забезпечення їх сумісності з НАТО. Обґрунтовано тезу про те, що презентація Стратегічного оборонного бюлетеня України на Саміті є демонстрацією виконання програмних кроків співробітництва України з НАТО, але, в той же час, його практична складова щодо реалізації в повному обсязі викликає ряд сумнівів. Встановлено, що зміст спільної заяви Комісії Україна – НАТО на найвищому рівні носить, більшою мірою, декларативний, ніж практичний характер. Зроблено висновок про те, що підсумків Саміту НАТО щодо України могло б бути більше, якби українська делегація заздалегідь проробила більш детально практичну складову своїх позицій. Визначено, що важливим питанням для України в перспективі буде чітке визначення позиції НАТО щодо Російської Федерації. Від того, наскільки швидко це відбудеться, залежатиме подальше визначення (або, можливо, трансформація) курсу співробітництва із Північноатлантичним альянсом.