Нові медіа як об’єкт соціологічного вивчення - Zhurbenko, K. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У представленій статті автор аналізує нові медіа як фактор появи принципово нової культури комунікації в сучасному суспільстві. Для визначення нових медіа як терміна були проаналізовані існуючі в сучасній соціологічній літературі варіанти тлумачення. Автором запропоновано власне визначення поняття «нові медіа». Наводиться методологічне дослідження нових і традиційних («старих») медіа та розглядаються основні переваги глобальної Мережі в порівнянні з традиційними масмедіа. Встановлено, що існує кілька теоретичних концепцій для позначення типу суспільства, яке трансформується під впливом масового використання сучасних комунікаційних технологій. Досліджено питання соціальної сутності нових медіа. Виявлено, що технології нових медіа вплинули навіть на традиційні друковані та електронні засоби масової інформації, що призвело до формування нових видів соціальної взаємодії. Проаналізовано ключові характеристики нових медіа, такі як інтерактивність, індивідуалізація, мультимедійність та відсутність посередників. Досліджено ключові принципи сучасних комунікаційних технологій, які мають найбільший вплив на характер соціальної взаємодії. З’ясовано, що нові медіа можуть грати ключову роль у процесі політичної комунікації. Виявлено, що політичні структури, партії і лідери стають все більш активними «ньюсмейкерами» – творцями новин і одночасно їх носіями, що сприяє перетворенню нових медіа в фактор трансформації рольових характеристик політичного актора.