Онтологічні основи соціальної реальності - Kravtsov, Y. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Розгляд даного питання, на думку автора, слід почати з аналізу природи самого онтологічного знання. Традиційно, якщо питають, що таке онтологія, то зазвичай слідує відповідь: вчення про буття. Автор вважає, що в сучасній філософії не існує єдиних понять онтології й буття, а мають місце різні типи онтологічних систем, в яких поняття буття отримує різні інтерпретації. Відмінності в інтерпретаціях зовсім не є результатом свавілля або справою смаку того або іншого автора. Вони не випадкові, бо є наслідком тих установок свідомості, які лежать в основі нашого розуміння дійсності і присутні в ньому, як правило, «за умовчанням». Автор констатує, що на відміну від аксіом і теоретичних принципів, дані установки не вводяться довільно мислителем, не фундируються і схвалюються науковим співтовариством, а грають роль деяких абсолютних передумов, що, як правило не артикулюються і не визначаються явним чином. Автор уточнює, що саме такого роду установки свідомості є конституюючими підставами, фундаментальними принципами, на основі яких формуються онтологічні концепції. Наші онтологічні орієнтації визначаються глибинними ментальними структурами і сенсами, які далеко не завжди для нас самих є очевидними і раціонально доказовими. Тобто сам вибір онтології виявляється процедурою, що виходить за рамки раціонального дискурсу і аргументації.