Соціально-філософський аналіз бренду одягу: український контекст - Skalatskaya, H. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Мета статті полягає у розгляді перспектив соціальнофілософського аналізу продукту (одягу) модного бренду. Встановлено низку питань, що виникають при соціальнофілософському аналізі бренду одягу, його модних показів (категоріальний апарат, тематична спрямованість, формат подачі та інші). Виявлено, що концепт «бренд» містить економічну складову та нематеріальні активи (гудвіл); творчість дизайнера підпорядковується потребам ринку і інтересам споживачів. З’ясовано, що методологією соціальнофілософського дослідження модного показу може виступити перформативний підхід К. Вульфа. Обґрунтовано визначення моди як перформативного простору, в якому відбувається інсценування ідей дизайнера. Розглянуто тематичну спрямованість бренду одягу та формату його репрезентації на сезонному модному показі на прикладі українського бренду Domanoff. Обґрунтовано, що для комплексного соціальносоціальнофілософського аналізу модного бренду необхідна наявність: пресрелізу (опис), інтерв’ю дизайнера (розкриття початкових ідей, зв’язок з соціальністю), фото та відеоматеріалів (аналіз семантики одягу, перформативності). Соціальнофілософський аналіз бренду одягу збагачує теоретичну базу аналізу простору моди та дозволяє розкрити нові перспективи дослідження даного питання.