Аксіостратегія як чинник духовно-ціннісної модернізації освіти - Rogova, O. G. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті запропоновано визначення поняття «аксіостратегії» як інструментального чинника оновленого розкриття аксіологічного підходу в освіті, здатного стати ефективним методологічним принципом у розв’язанні проблематики формування духовноціннісної сфери сучасної особистості. Розкрито методологічне значення аксіостратегії як фактора гуманізації освіти в теоретикопраксеологічному вимірі, як засобу розкриття аксіологічного потенціалу резервів якості освіти та як складової культурології освіти, що забезпечує трансляцію цінностей культури в освітній царині. Зазначено, що у своєму граничному значенні сукупність аксіостратегій має на меті підведення людини до метаморфозису, смислова специфіка якого полягає в досягненні нових, більш досконалих якостей буття особистості. Наведено окремі приклади змістовного представлення та умови реалізації внутрішньоузгоджених аксіостратегій, що мають на меті становлення духовності особистості на засадах традиційних духовних цінностей, пов’язаних з чеснотами самовіддачі, як екстравертної спрямованості на іншого, стійкості у випробуваннях, самоволодіння, миротворчості та здатності до вільного і свідомого «перевиконання» загальноприйнятих у суспільстві норм моралі в позитивному напрямку.