Практика електронних петицій у встановленні регіонального політичного порядку денного - Kuzhman, O. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Виявлено, що регіональний політичний порядок денний взаємопов’язує загальнонаціональний порядок денний з муніципальними порядками денними. Як правило, формування та встановлення регіонального політичного порядку денного здійснюється під впливом цілої групи чинників – політичної культури, політичних комунікацій, громадської ідентифікації, партійно-ідеологічних преференцій тощо. Дієвим інструментом встановлення регіонального політичного порядку денного є практика подачі і розгляду електронних петицій. Показано, що практика електронних петицій сьогодні стала важливим елементом електронної демократії, а також інструментом донесення позиції громадян до влади. Доведено, що електронні петиції, як особлива форма колективних звернень, по суті, являють собою електронні (національні, регіональні, місцеві – у залежності від владного рівня) ініціативи, які за умов збирання необхідної кількості підписів на свою підтримку мають невідкладно розглядатися відповідним органом влади. По них обов’язково має ухвалюватися рішення або надаватися в публічний спосіб мотивована відмова. Визначено, що на регіональному рівні механізм подачі електронних петицій є дуже ефективним, оскільки він дозволяє виявляти насущні проблеми, які цікавлять мешканців певного регіону, і реагувати на них. Тим самим через електронні петиції дуже оперативно встановлюється регіональний політичний порядок денний.