Інституційний вимір боротьби Європейського Союзу з транснаціональною злочинністю як однієї з основних загроз європейській безпеці - Vonsovych, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Стаття присвячена дослідженню ролі провідних інституцій Європейського Союзу в процесі боротьби із транснаціональною злочинністю. Визначено, що проблематика транснаціональної злочинності посідає одне з центральних місць в сфері європейської безпеки. Це пов’язано із тим, що загальний рівень злочинності на теренах Європи за останні роки збільшився в рази у порівнянні із початком ХХІ ст. З’ясовано, що сьогодні транснаціональна злочинність стає серйозною перешкодою на шляху розбудови стабільності та сталого розвитку. Вона не менш ніж тероризм, нелегальна міграція впливає на стан європейської безпеки, формуючи новий осередок небезпеки на теренах Європи. Доведено, що кожна інституція має свою специфіку боротьби, але об’єднуючим чинником є те, що всі вони працюють над єдиною справою – ліквідацією даної загрози з метою підвищення рівня безпеки в Європі в цілому та в ЄС зокрема. Обґрунтовано тезу про те, що важливим є подальший розвиток тісного конструктивного співробітництва між основними європейськими інституціями, а також взаємний обмін інформацією і даними щодо останніх змін та проявів від транснаціональної злочинності. Встановлено, що розвиток стратегічного співробітництва з інституціями ООН позитивним чином може позначитись на боротьбі з транснаціональною злочинністю. Це дасть можливість зміцнити систему європейської безпеки, а також запровадити спільні практичні методи протидії. Визначено, що актуалізація практичної складової в рамках інституційного виміру ЄС у перспективі сприятиме зміцненню системи європейської безпеки.