Соціологічний аналіз проблеми безробіття серед української молоді - Didukh, O. O.; Prymak, M. V.; Ovsiannikov, R. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті здійснено соціологічний аналіз проблеми безробіття серед сучасної української молоді. Незважаючи на невисокий рівень безробіття в Україні порівняно із загальноєвропейським рівнем, молодь являє особливу категорію, в якій проблема зайнятості має яскраво виражений характер і вимагає перманентного державного моніторингу та розробки політики молодіжної зайнятості як частини загальної політики зайнятості в країні. За допомогою різних соціологічних досліджень детально розглянута структура безробіття серед української молоді. За даними 2015 року лише 9% молоді безробітні. Великою проблемою визнається низька можливість працевлаштування за обраною спеціальністю. Оцінено вплив на структуру молодіжного безробіття таких факторів як вікові групи та розподіл за видами діяльності. Встановлено, що найбільш уразлива до безробіття є вікова група 15-24 роки. Велика увага приділена відповідності рівня освіти молоді та вимог роботодавців до своїх працівників. Виявлено, що є необхідним корекція роботи всієї системи освіти. Запропоновано в якості важливого кроку для регулювання проблеми безробіття серед молоді поліпшення роботи Державної служби зайнятості, якій варто звернутися до міжнародного досвіду та здійснити реформування механізму державної підтримки підприємницької діяльності шляхом надання пільг, дотацій або державної допомоги для розвитку бізнесу тощо. Саме молодь є найбільш психологічно гнучкою до сприйняття нових сучасних технологій підприємницької діяльності.