Освітній простір інформаційного суспільства як простір ризику для розвитку людини - Petrenko, N. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Освіта стає все більш відкритою, що вимагає переосмислення простору як способу організації освіти, розрізнення відкритого освітнього простору та закритих освітніх систем. Важливим аспектом філософсько-освітнього аналізу освітнього простору у контексті проблем медіа-реальності є аналіз системних, комунікаційних та статусних ризиків у просторі освіти. Кризові та негативні явища в постсучасній освіті не є результатом процесу формування сучасних електронних медіа та віртуального медіа-простору. Тенденція до розумового споживацтва становить негативну сторону цивілізації письмового типу, зорієнтованої на отримання істини як готового повідомлення про чуже розумове зусилля. Освіта в умовах медіа-споживацтва виступає як соціальна технологія масової культури і «втечі від мислення». Поширення кризових явищ освіти в умовах медіа-реальності слід розглядати як кризу людини, що потрапила в інформаційну систему, яка є медіа-моделлю й імітацією освіченості й усвідомленості буття. Використовуючи можливості сучасних мас-медіа та створюваного ними медіа-простору, необхідно повернути освіченості її екзистенціальну сутність як невід’ємної властивості людяності.