Теракти в Парижі та Брюсселі: спільне і відмінне - Vonsovych, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Стаття присвячена дослідженню спільних та відмінних особливостей терактів у Парижі та Брюсселі в 2015 та 2016 рр. Теракти засвідчили слабкість системи європейської безпеки в контексті захисту своїх громадян від загрози № 1 у світі. Високий рівень демократичності та ліберальності не дозволив ефективно використати силові інструменти в процесі боротьби з тероризмом, що стало результатом того, що терористи безперешкодно змогли дістатись до місця здійснення своїх актів і реалізувати їх. Визначено, що спільними особливостями є наступні: і в Парижі, і в Брюсселі теракти були вчинені представниками терористичної мілітаристської групи «Ісламська держава Іраку та Леванту» (ІДІЛ); місця скоєння терактів; знаряддя терористів; військові підрозділи Франції та Бельгії є учасниками збройного конфлікту в Сирії на боці сирійської опозиції і ведуть боротьбу проти ІДІЛ; терактів було декілька. Доведено, що відмінності полягають в наступному: в Парижі, окрім вибухівки, начиненої цвяхами, також було використано автоматичну зброю та гранати, а в Брюсселі – тільки вибухівку; Франція є більш активною у боротьбі з тероризмом на міжнародній арені і всіляко виступає проти насилля щодо людства, тому тут теракт можна розцінювати як удар по демократичних та гуманітарних цінностях; Бельгія є «політичним серцем» Європейського Союзу, а тому терористичний удар по ній можна розцінювати як удар по політичній системі ЄС; в Парижі теракт передбачалось нанести, окрім населення, і по високопосадовцях в особі Ф. Олланда та В. Штайнмайєра, а в Брюсселі – тільки по мирному населенню.