Причини початку громадянської війни в Римі в 49 р. до Р.Х.: Юлія і Красс - Koval, A. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
В статті розглянуто теорію, згідно з якою загибелі Юлії і Марка Ліцинія Красса вважаються одними із безпосередніх причин громадянської війни між Помпеєм Великим і Юлієм Цезарем. Значна частина сучасних дослідників притримується саме такої думки, розтиражованої в античних джерелах І-ІІІ ст. – ніби лише вони стримували двох полководців від зіткнення. Встановлено, що подібний погляд на Юлію і Красса не був притаманний античним авторам середини І ст. до Р.Х. На основі текстологічного аналізу джерел виявлено, що уявлення про них як «запоруку згоди» між Помпеєм і Цезарем сформувалися в середовищі римських істориків періоду раннього принципату. З’ясовано, що ця думка знайшла найбільше відображення у поемі Лукана «Фарсалія», звідки вона була запозичена пізнішими античними авторами.