Історико-філософський дискурс феномена соціальної реальності - Kravtsov, Y. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті автор наводить теоретичне узагальнення з метою визначення феномена соціальної реальності в контексті історико-філософського дискурсу, що знаходить свій вияв у здійсненні нових підходів до аналізу соціальної реальності, а також комплексного осмислення соціального крізь призму трансформацій у системі складових суспільства. На думку автора це дає можливість запропонувати комплементарну концепцію соціальної реальності, у межах якої суспільство подається як особливий вимір буття людини. Дослідження соціальної реальності як предмет філософської рефлексії автором представлено як наявність якоїсь соціальної об’єктності, яка одночасно є умовою і полем діяльності людини, як будь-якого іншого соціального суб’єкта. Поняття реальності володіє величезною пояснювальною силою, звернення до нього знання на кожному новому етапі розвитку абсолютно закономірно. Автор полагає, що сучасне соціальне знання зосереджується на комунікації, діалозі інтерсуб’єктивності, де досягаються ідентичність і самоідентичність особи, оскільки в них важливий не успіх, а пошук взаєморозуміння між різними соціальними суб’єктами.