Роль Північноатлантичного альянсу у боротьбі із сучасними «жорсткими» та «м’якими» загрозами - Vonsovych, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Дослідження ролі Північноатлантичного альянсу у боротьбі із сучасними «жорсткими» та «м’якими» загрозами обумовлене підвищенням рівня напруженості та конфліктогенності в світі. Видозміна типів викликів і загроз спонукає НАТО до вироблення сучасних механізмів та інструментів протидії. Альянс залишається провідною міжнародною безпековою організацією, яка на основі колективного підходу забезпечує глобальну та регіональну безпеку. В статті подано характеристику «м’якої» та «жорсткої» сили, «м’якої» та «жорсткої» безпеки, «розумної сили». Визначено, що, враховуючи нові виклики та загрози міжнародній безпеці, з боку НАТО була розроблена нова концепція «розумної оборони», яка заохочує країни до максимальної ефективності витрат на оборону завдяки ретельнішому визначенню пріоритетів, спеціалізації та багатонаціональній співпраці у сфері придбання сучасних озброєння та військової техніки, обладнання. Доведено, що при домінуванні «жорстких» загроз та регіональної біполярності, НАТО залишатиметься, як і в часи «холодної війни», основним стовпом європейської колективної безпеки й оборони. Обґрунтовано тезу про те, що подальші ініціативи НАТО щодо боротьби із «жорсткими» та «м’якими» загрозами повинні набувати універсального характеру, а також відповідати сучасним воєннополітичним реаліям та ситуації в світі. Ліквідація застарілих методів та процедур протидії викликам і загрозам забезпечить більш високий рівень ефективності проведення різного роду операцій та місій.