Ціннісний аспект формування духовності в освітній діяльності - Reznikov, S. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
Формування духовних цінностей особистості являє собою єдність двох процесів – спонтанного духовного становлення людини у межах свого соціального оточення та цілеспрямованого процесу створення умов для опанування та привласнення духовних цінностей в освітньому процесі, який має попередити та усунути негативні наслідки вказаних впливів. У цілому освітня проблема ціннісного забезпечення духовності полягає у створенні освітнього простору, що забезпечує достатню педагогічну підтримку в складному процесі становлення та розвитку духовного світу і духовних цінностей особистості. На сьогодні формування духовних цінностей є найважливішим завданням не лише духовного розвитку, а й загалом культурноосвітнього впливу соціуму на особистість. Серед ціннісних аспектів формування духовності особистості в освітньому процесі духовна безпека стає все більш значущою, передусім як превентивноосвітній механізм забезпечення духовності. Основним напрямом розвитку вітчизняної освіти для забезпечення духовності особистості має стати максимізація її духовноціннісної складової. У сучасних умовах, коли пріоритетним є напрямки, пов’язані з аксіологічним аспектом освіти, коли чи не найбільш актуальним завданням освіти стає збереження духовності особистості та суспільства, пріоритетним має бути визначений цінніснозначеннєвий компонент навчальних програм та виховної роботи, що включає в себе програми духовноморального виховання, прилучення до національних цінностей, вітчизняної культури, традицій.