Зміст поняття «компенсація»: наближення до цілісного бачення - Popovych, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
Зв’язок механізмів компенсації і культури широко вивчався в природничих науках про життя (життєстверджуючий фактор), психоаналізі (фактор самовдосконалення). Проте і сьогодні відбувається сегментація цього явища у різних наукових дискурсах і його рецепція в філософських студіях має надати можливість якщо не сприйняття, то принаймні наближення до цілісного бачення, оскільки сучасне бачення культури є розумінням її цілісності, заснованої на широкому міждисциплінарному підході до її вивчення. Саме тому інтеграція поняття компенсації до філософського дискурсу сприяє гуманізації тих культурних практик, які є основою самовдосконалення і саморозвитку індивіда. Механізми компенсації формуються в межах об’єктів, що взаємодіють і мають зворотну дію на систему, в якій вони виникли. За певних умов може змінюватися напрямок їхнього розвитку. Пряма компенсація може бути перетворена в надкомпенсацію або в декомпенсацію. До змісту поняття «компенсація» належать як ознаки (характерні риси) людини, так і ознаки (характерні риси) культури як цілого. Компенсаційні процеси в культурі дозволяють, з одного боку, досягти стану рівноваги соціуму як динамічної системи, а з іншого – досягти можливого за конкретних умов рівня особистісної цілісності індивіда. Компенсація у більш широкому сенсі та компенсація як заміщення особистісної цілісності є діалектично пов’язаними процесами.