Лемки в етнополітиці Польщі - Kichera, N. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
Охарактеризовано лемківську громаду в Польщі, з’ясовано її офіційний статус та рівень політичної суб’єктності. Визначено можливості впливу меншини на етнополітику Республіки Польща. Основними нормативноправовими актами, що визначають права меншин у Польщі, є Конституція та Закон про національні та етнічні меншини та про регіональну мову. Профільний закон чітко визначає перелік національних та етнічних меншин у Польщі, відносить лемків до етнічних меншин. Лемківська проблематика є актуальним полем дослідження для науковців. Серед дослідників лемків слід назвати О. Торонського, І. Лємкіна, Є Міхну, О. ДуцьФайфер. Суперечливим є питання ідентичності лемків, відповідно організаційна роздробленість лемківського руху, що інституційно представлено такими організаціями як «Стоваришення лемків» та «Об’єднання лемків». «Стоваришення лемків» наполягає на окремішності цієї спільноти, а «Об’єднання лемків» наполягають на єдності лемківської громади з українським народом. Подібна неоднозначність стосовно питання ідентифікації лемків спостерігіється і серед науковців. Це не могло не позначитись на процесі політичної суб’єктивації меншини, а також можливостях її впливу на етнополітику держави проживання. Лемки відзначаються відносно низьким рівнем політичної активності, не можуть здійснювати активні політичні кампанії щодо зміни свого правового статусу, оскільки не мають серед інструментів впливу партію чи інший впливовий політичний інститут, який би репрезентував інтереси лемків.