Компетентнісний підхід в освітній політиці держави щодо системи середньої освіти - Shvets, D. E. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
Статтю присвячено проблемі зв’язку інноваційної політики та впровадження компетентнісного підходу в середній освіті. Проблема полягає в недостатній можливості адаптувати зміст середньої освіти до майбутніх потреб учнів через те, що немає профільного навчання в середній загальноосвітній школі. Водночас в країні існує розгалужена мережа різних типів навчальних закладів (ліцеїв, гімназій, колегіумів тощо), попит на які сьогодні дуже високий. Однак доступ до цих навчальних закладів обмежений; вступ до так званої елітної школи, гімназії, наприклад, передбачає співбесіду для першокласників, що носить характер екзамену, який вимірює рівень знань дитини. Сьогодні в Україні розпочато роботу з обговорення проблем впровадження профільної старшої школи в Україні. На рівні старшої школи необхідно створити умови для профільного навчання як у загальноосвітніх навчальних закладах, так і на базі професійно-технічних. Крім того, створення профільної компетентнісної школи неможливе без належної підготовки кадрів. Тому вже створено Концепцію профільного навчання в старшій школі, яка схвалена Вченою Радою АПН України та затверджена на колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.