Оцінка стану забезпеченості житлом населення України - Khomyak, M. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
Для відчуття соціальної захищеності кожна людина повинна бути забезпечена житлом, яким вона володіє або має у безстроковій оренді. Житлова політика є одним з основних напрямів соціального захисту чим і зумовлена актуальність даного дослідження. У статті проаналізовано стан ринку житла України та проблеми сфери забезпечення населення доступним житлом. В результаті проведених досліджень виявлена висока ступінь соціальної напруженості, яка викликана невідповідністю можливостей населення його потребам у поліпшенні умов проживання. В роботі для оцінки стану з забезпеченням житлом населення країни були проаналізовані наступні фактори, а саме: кількість домогосподарств, які потребують поліпшення житлових умов; норма жилої площі на одну особу та скільки квартир з відповідною кількістю кімнат необхідно побудувати в залежності від місця будівлі. В ході аналізу рівня забезпеченості житлом населення України визначено фактори, що впливають на доступність житла для громадян України та наведено причини, що стримують зростання забезпеченості населення доступним житлом. Як висновок, зазначено, що рівень доступності житла залишається низьким порівняно з розвиненими країнами і потребує продуманого механізму забезпечення населення України доступним житлом, об’єднання зусиль органів державної влади, підприємств, організацій та населення.