Інституційний підхід Європейського Союзу в контексті розвитку системи європейської безпеки - Vonsovych, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Проблематика інституційного впливу на розвиток системи європейської безпеки надзвичайно важлива, адже сьогодні в рамках ЄС продовжується процес подальшого розвитку архітектури європейської безпеки. Основним принципом у даному контексті виступає принцип колективних скоординованих дій структур та органів Європейського Союзу, який спрямований на адаптацію нормативноправового середовища до сучасних вимог, а також уніфікації ряду функцій, повноважень і обов’язків. Без інституціонального виміру дослідження безпекових аспектів видається складним, тому дана стаття присвячена визначенню характерних інституційних особливостей відповідних органів, за допомогою яких відбувається розвиток системи європейської безпеки. В статті досліджено основні чинники формування інституціонального підходу Європейського Союзу в контексті розвитку системи європейської безпеки. Проаналізовано загальноорганізаційні безпекові функції та функції інституцій ЄС з метою більш детального дослідження підходів європейських структур до питань безпеки. Визначено представлення ЄС на міжнародній арені в рамках ряду інституцій, які в більшій або меншій мірі задіяні в безпековій проблематиці. Обґрунтовано роль Європейської Ради, Ради Міністрів ЄС, Європейської Комісії, Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки, Європейського Парламенту, Європейської служби зовнішніх дій в процесі зміцнення загальноєвропейської безпеки.