Історико-філософські трансформації концепту ідеології - Degtiarova, N. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Термін, а згодом концепція ідеології супроводжували історію гуманітарних наук, зокрема, історію філософії, протягом останніх двох століть. Незважаючи на широко вживане використання дефініції «ідеологія», авторка статті стверджує про великі розбіжності у тлумаченні її сенсу, зокрема у українській філософії, що зробила великий стрибок від радянського філософування одразу до постмодернізму. У статті авторка намагається висвітлити суперечки, що велися навколо цього поняття, наводячи приклади з історії філософі, маючи на меті продемонструвати як цей концепт формувався у роздумах про гносеологічні здібності людини, нанесення на карту поняття помилкової (або хибної) свідомості, про балансування між реалістичним та примарним баченням буття. Висвітлення історії думки, у ході якої (історії) здійснювалося розгортання цих роздумів, має важливе значення для розуміння сучасної філософії. У статті розглядаються ключові позиції мислителів в зазначеній області, від Аристотеля до Дестюта де Трасі, Альтюссера, Фуко, Жижека та ін. і надається означення ідеології в рамках емпіризму, ідеалізму, марксизму, постмарксизму і пост структуралізму; демонструється кореляція між напрямами та (не)можливістю вийти за межі (не)ідеологічної реальності.