Геополітичний вимір європейської та євроатлантичної політики НАТО - Vonsovych, O. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Дослідження геополітичного виміру європейської та євроатлантичної політики НАТО обумовлене необхідністю аналізу основних процесів, що відбуваються в цих просторах. Вони пов’язані, насамперед, із безпековою сферою, яка є на сьогоднішній день однією з найбільш важливих. У статті проаналізовано європейську політику НАТО, яка зосереджена, переважним чином, на безпекових питаннях, а також на розширенні діалогу як з країнамичленами, так і з країнамикандидатами. Європейська політика НАТО на сьогоднішній день спрямована на підтримку і розвиток активного діалогу в контексті розширення багатостороннього співробітництва, а також на запровадження нових підходів щодо зміцнення безпекового клімату в Європі. Визначено специфіку євроатлантичного простору, який постає в якості одного з ключових з точки зору розвитку процесів у сфері безпеки. Акцентовано увагу на ролі та місці Росії в процесах, що відбуваються в даному просторі. Підвищення рівня конфронтації з НАТО, розробка і нарощування нових видів озброєнь, зміна геостратегічних орієнтирів та ряд інших чинників зумовлюють НАТО до вироблення «нового політичного та військового мислення» по відношенню до Росії. Все це в своїй сукупності напряму впливає на євроатлантичну політику, насамперед відносно появи нової геополітичної загрози по відношенню до якої потрібно розробляти нові підходи, механізми, інструменти та засоби.