Трансформація жанрово-тематичної структури журналістських розслідувань в умовах документування воєнних злочинів - Стєкольщикова, Валентина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність. Повномасштабна війна в Україні змінила роль журналістських розслідувань, які стали не лише засобом інформування, а й інструментом документування подій, що можуть мати значення для правосуддя. Сучасні журналісти використовують OSINT, аналіз відкритих даних, геолокацію та цифрову верифікацію для дослідження воєнних злочинів, корупції та порушень прав людини. Метою дослідження є визначення особливостей трансформації журналістських розслідувань в умовах війни, аналіз нових тематичних домінант і методів збору інформації, а також з’ясування умов використання журналістських матеріалів як потенційних доказів. Результати. Встановлено, що у 2022–2026 роках сформувалися нові напрями розслідувальної журналістики, зокрема корупція воєнного часу, екоцид, примусова депортація та документування воєнних злочинів. Аналіз матеріалів Bihus.Info, Слідства.Інфо, NGL.media, Nikcenter та інших медіа показав, що сучасні розслідування ґрунтуються на поєднанні журналістських методів із цифровими технологіями та OSINT-інструментами. Визначено, що для доказового значення матеріалів необхідними є перевірка достовірності інформації, збереження її походження, захист джерел і постраждалих. Висновки. Доведено, що війна трансформувала журналіста-розслідувача в журналіста-документаліста, який виконує не лише інформаційну, а й правозахисну функцію. Авторською новизною є виокремлення колабораційної діяльності та екоциду як самостійних тематичних домінант сучасної української журналістики поряд із корупцією. Перспективним напрямом досліджень є аналіз інституційної реакції на журналістські розслідування воєнних злочинів та порівняння українського досвіду з міжнародними практиками документування конфліктів.