Важливість урахування гендерної ідентичності в освітньому процесі - Мамедов , Фірудін (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність і мета. У даному дослідженні ґрунтовно проаналізовано концепт гендеру в контексті сучасних соціальних відносин. Детально оцінено специфічний вплив стійких гендерних стереотипів на процеси ранньої соціалізації особистості та всебічно вивчено особливості біологічно орієнтованого навчання. Чітко визначено ключове значення інноваційної гендерної педагогіки в системі загальної освіти для ефективної ліквідації системної та структурної нерівності. Методологія. Під час проведення роботи застосовано комплексний системний підхід, порівняльний педагогічний аналіз, а також критичну соціокультурну деконструкцію. Комплексно досліджено традиційні моделі соціальної поведінки, усталені стратегії сімейного виховання та фундаментальні трансформації гендерних ролей у глобальному освітньому просторі безпосередньо крізь призму принципів соціальної справедливості, рівності та інклюзії. Наукова новизна. У статті теоретично обґрунтовано нагальну необхідність стратегічного та планомірного переходу від традиційних педагогічних догм до прогресивної гендерної педагогіки. Достовірно встановлено безпосередню кореляцію між особливостями ранньої соціалізації дитини та її подальшою професійною траєкторією розвитку. Концептуально запропоновано інноваційну багатовекторну модель міжінституційної співпраці задля ефективного впровадження єдиних освітніх стандартів. Результати та висновки. Емпірично та теоретично підтверджено, що гендерна дискримінація в освітньому середовищі вкрай деструктивно впливає на формування та реалізацію творчого потенціалу здобувачів освіти. Остаточно з'ясовано, що послідовне впровадження спеціалізованих правових норм, активний розвиток гендерної компетентності педагогів і забезпечення систематичного професійного менторингу в закладах освіти є обов'язковими та ключовими умовами розбудови сучасного демократичного суспільства.