Практикоорієнтовані аспекти забезпечення соціальної професійної ефективності підготовки фахівців авіаційної галузі - Приходько, Олена (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність. Сучасний розвиток авіаційної галузі, цифровізація виробничих процесів, упровадження міжнародних стандартів професійної підготовки та зростання вимог до професійної компетентності авіаційного персоналу актуалізують удосконалення підготовки майбутніх фахівців. Особливого значення набуває практикоорієнтований підхід, що забезпечує інтеграцію теоретичного навчання з практичною діяльністю та розвиток професійних і соціальних компетентностей. Мета. Теоретично обґрунтувати практикоорієнтовані аспекти забезпечення соціальної та професійної ефективності підготовки фахівців авіаційної галузі, узагальнити сучасні підходи до їх професійної підготовки та визначити перспективи її вдосконалення відповідно до міжнародних вимог. Результати. Стаття має аналітичний характер і ґрунтується на узагальненні сучасних вітчизняних та зарубіжних наукових джерел, міжнародних нормативних документів і практик професійної підготовки фахівців авіаційної галузі. Автором узагальнено сучасні підходи до організації професійної підготовки, систематизовано чинники забезпечення її соціальної та професійної ефективності та визначено перспективні напрями її вдосконалення відповідно до міжнародних стандартів. Встановлено, що ключовими напрямами модернізації є впровадження компетентнісно орієнтованого навчання та оцінювання (Competency-Based Training and Assessment, CBTA), використання тренажерних і цифрових технологій, проєктного навчання, співпраця з роботодавцями та розвиток елементів дуальної освіти. Висновки. Забезпечення соціальної та професійної ефективності підготовки фахівців авіаційної галузі має ґрунтуватися на комплексній реалізації практикоорієнтованого підходу, розвитку професійних і соціальних компетентностей, використанні цифрових технологій та розширенні співпраці закладів вищої освіти з підприємствами авіаційної галузі. Перспективним напрямом є подальше впровадження елементів дуальної освіти відповідно до міжнародних стандартів і потреб ринку праці.