Формування індивідуальної професійної компетентності майбутніх фахівців дошкільної освіти в навчально-виробничій діяльності - Стаднік, Надія; Товт, Ірина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність. Реформування дошкільної освіти України, оновлення нормативних вимог, воєнні ризики, поширення інклюзивних практик і цифровізація професійної взаємодії посилюють потребу в підготовці вихователя, здатного не лише відтворювати засвоєні алгоритми, а самостійно й відповідально діяти в мінливих педагогічних ситуаціях. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати сутність, структуру та педагогічні умови формування індивідуальної професійної компетентності майбутніх фахівців дошкільної освіти в навчально-виробничій діяльності. Результати. Індивідуальну професійну компетентність визначено як динамічну інтегровану здатність реалізовувати трудові функції з урахуванням професійних стандартів, власних ресурсів, індивідуального стилю, потреб конкретної дитини та контексту закладу дошкільної освіти. Виокремлено ціннісно-мотиваційний, когнітивно-методичний, діяльнісно-технологічний, партнерсько-комунікативний і рефлексивно-адаптивний компоненти. Навчально-виробничу діяльність представлено як наскрізний континуум теоретичного навчання, професійно орієнтованих завдань, навчальної та виробничої практики, наставництва, самооцінювання й проєктування індивідуальної траєкторії розвитку. Обґрунтовано педагогічні умови: узгодження підготовки з професійним стандартом; індивідуалізацію завдань; розвивальне наставництво; використання безпекових, інклюзивних, цифрових і комунікативних кейсів; системну рефлексію; доказове оцінювання прогресу. Висновки. Формування компетентності доцільно спрямовувати на поступовий перехід від виконання дій за зразком до самостійного розв’язання комплексних професійних завдань. Практичними засобами такого переходу є карта індивідуального прогресу, рефлексивний щоденник критичних випадків, мікропроєкт, професійне портфоліо та тристороння підсумкова співбесіда.