Психолого-педагогічні аспекти використання народних ігор у роботі з дітьми раннього та дошкільного віку - Іванчук, Сабіна (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність зумовлена сучасними змінами в дошкільній освіті, що орієнтують педагогів на пошук ефективних засобів гармонійного розвитку дитини, які поєднують культурну спадщину та психолого-педагогічні підходи. У цьому контексті народні ігри розглядаються як важливий ресурс народної педагогіки, що забезпечує передачу соціальних норм, моральних цінностей і моделей поведінки через природну для дитини ігрову діяльність. Метою статті є теоретичне обґрунтування психолого-педагогічних аспектів використання народних ігор у роботі з дітьми раннього та дошкільного віку, а також визначення їхнього впливу на всебічний розвиток дітей. Результати дослідження засвідчили, що народні ігри є складним культурно-педагогічним феноменом, який характеризується колективним походженням, варіативністю, відкритістю сюжетів, синкретичністю змісту та тісним зв’язком із фольклорними традиціями. Вони поєднують навчальний і виховний потенціал, забезпечуючи природний розвиток мовлення, сенсомоторної сфери, емоційної регуляції та соціальної взаємодії дітей. У процесі аналізу наукових підходів до класифікації ігор виявлено їхню фрагментарність і неповноту, що зумовило необхідність авторського узагальнення. Запропоновано класифікацію народних ігор за навчально-виховною метою, яка включає шість груп: дидактичні, рухливі, спортивні, музичні, ігри-розваги та ігри-забави. Кожна група має специфічні функції та сприяє розвитку певних сторін особистості дитини. Окремо підкреслено значення фольклорних компонентів, які підсилюють освітній потенціал народних ігор та забезпечують інтеграцію різних видів дитячої діяльності. Висновки. Доведено, що народні ігри є ефективним засобом цілісного розвитку дітей раннього та дошкільного віку, оскільки забезпечують природне засвоєння соціокультурного досвіду, формування національної ідентичності, розвиток мовлення, творчості та емоційної сфери. Їх системне використання в освітньому процесі закладів дошкільної освіти сприяє підвищенн