Теоретико-прикладні аспекти формування готовності старшокласниць до усвідомленого материнства в умовах сучасного освітнього середовища - Потапчук, Тетяна; Маценко, Леся (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність зумовлена необхідністю формування готовності старшокласниць до усвідомленого материнства в умовах сучасних суспільних трансформацій. Особлива роль у цьому процесі належить закладу загальної середньої освіти, який виступає соціально-педагогічним середовищем становлення ціннісних орієнтацій та усвідомленого ставлення до сімейного життя. Мета дослідження полягає в розгляді наукових підходів до проблеми формування готовності старшокласниць до усвідомленого материнства, а також обґрунтуванні теоретико-прикладних засад організації цього процесу в освітньому середовищі. Результати. У статті проаналізовано сучасні наукові підходи до підготовки молоді до усвідомленого материнства. З’ясовано психолого-педагогічні особливості старшокласниць як вікової категорії, найбільш сприятливої для формування ціннісного ставлення до сім'ї та майбутнього материнства. Встановлено, що готовність до усвідомленого материнства доцільно розглядати як інтегративну особистісну якість, яка охоплює мотиваційно-ціннісний, когнітивний, емоційно-рефлексивний та діяльнісно-поведінковий компоненти. Обґрунтовано, що ефективність її формування забезпечується цілеспрямованою педагогічною взаємодією, побудованою на принципах партнерства, гуманізації, суб'єкт-суб'єктної взаємодії та використанні інтерактивних методів навчання і виховання. Охарактеризовано педагогічні умови, що сприяють розвитку відповідального ставлення старшокласниць до майбутнього материнства. Висновки. Узагальнено, що формування готовності старшокласниць до усвідомленого материнства є комплексним педагогічним процесом, який потребує системного поєднання навчальної, виховної, просвітницької та соціально-педагогічної діяльності. Теоретично обґрунтовано авторське розуміння готовності до усвідомленого материнства як інтегративної особистісної якості та визначено педагогічну взаємодію провідним механізмом її формування.