Дидактичні особливості застосування чат-ботів на основі штучного інтелекту у формуванні іншомовної комунікативної компетентності майбутніх ерготерапевтів - Абакумов , Андрій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність. Розвиток генеративного штучного інтелекту актуалізує пошук дидактичних засобів персоналізації професійно орієнтованого навчання іноземної мови, розширення позааудиторної мовленнєвої практики та моделювання типових ситуацій фахової взаємодії. Для майбутніх ерготерапевтів іншомовна комунікативна компетентність є необхідною умовою професійного спілкування, використання англомовних джерел доказової інформації та міжнародної професійної взаємодії. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати дидактичні особливості застосування чат-ботів на основі штучного інтелекту у формуванні іншомовної комунікативної компетентності майбутніх ерготерапевтів та експериментально перевірити ефективність їх упровадження. Результати. У педагогічному експерименті взяли участь 68 здобувачів спеціальності І7 «Терапія та реабілітація», спеціалізації І7.02 «Ерготерапія»: ЕГ – 33 особи, КГ – 35. Упродовж 12 тижнів здобувачі ЕГ виконували професійно орієнтовані діалогові завдання із використанням чат-бота Gemini (Gem-бот), інтегрованого до курсу Moodle та побудованого на клінічних сценаріях ерготерапевтичної практики. Встановлено статистично значущі переваги ЕГ за лінгвістичним (t = 2,71; p = 0,009), професійно-діяльнісним (t = 3,47; p = 0,001) і комунікативно-цифровим (t = 4,68; p < 0,001) компонентами. Найбільший дидактичний ефект виявлено за комунікативно-цифровим компонентом. За мотиваційно-рефлексивним компонентом статистично значущих відмінностей не встановлено (t = 1,18; p = 0,243). Висновки. Застосування ШІ-чат-ботів підвищує ефективність професійно орієнтованої іншомовної підготовки майбутніх ерготерапевтів, однак потребує поєднання з організованою рефлексією, самооцінюванням і цілеспрямованим зворотним зв’язком викладача.