Педагогічні технології формування комунікативних компетентностей у здобувачів спеціальної освіти в умовах інклюзивного освітнього середовища - Мойсеєнко, Ірина; Купрас, Віра; Литвиченко, Дарина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Трансформація системи спеціальної освіти ставить нові вимоги до професійної підготовки майбутніх педагогів, де особливе значення має розвиток комунікативної компетентності. Ефективність професійної практики педагогів-спеціалістів залежить не лише від їхніх професійних знань, а й від їхньої здатності налагоджувати ефективну взаємодію з дітьми з особливими освітніми потребами, їхніми сім'ями та фахівцями, залученими до служб підтримки. Мета. Дослідження спрямоване на визначення ключових методів та технологій, що сприяють розвитку комунікативних навичок у студентів спеціальної освіти. Результати. Узагальнено сучасні підходи до розуміння комунікативної компетентності. Особлива увага приділяється її структурним компонентам, а також педагогічним умовам та методам, що сприяють її ефективному розвитку під час професійної підготовки. Інтерактивні технології навчання, тренінги, моделювання професійних ситуацій, цифрові освітні платформи, гейміфікація та інформаційно-комунікаційні технології демонструють значний потенціал для розвитку комунікативних навичок у майбутніх педагогів-спеціалістів. Їх інтеграція в освітній процес створює сприятливі умови для розвитку професійно значущих комунікативних навичок та підвищення якості професійної підготовки. Висновки. Результати дослідження свідчать про те, що розвиток комунікативних навичок у майбутніх фахівців зі спеціальної освіти є найефективнішим за умови поєднання компетентнісного, практично-орієнтованого та студентоцентрованого підходів. Використання інтерактивних методів навчання, цифрових освітніх технологій та інформаційно-комунікаційних технологій відіграє значну роль у розвитку професійної комунікативної компетентності, готовності до співпраці в інклюзивному освітньому середовищі та загальній якості професійної підготовки.