Формування навичок аудіювання як складової англійської професійної компетентності майбутніх реабілітологів - Стегніцька, Любов; Никіфорчук, Жанна (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність. У статті досліджується проблема формування англомовної професійної компетентності майбутніх реабілітологів із акцентом на аудіювання. Актуальність теми зумовлена зростанням значущості реабілітаційної допомоги в Україні та потребою інтеграції фахівців у міжнародний медичний простір. Доведено, що аудіювання є складним багаторівневим процесом, який охоплює не лише сприйняття інформації, а й її осмислення з урахуванням когнітивних, метакогнітивних і соціально-афективних чинників. Мета дослідження полягає у визначенні основних труднощів, які виникають у студентів під час сприйняття на слух англомовного мовлення, а також аналіз їхнього впливу на формування професійної компетентності. У дослідженні використано теоретичні методи (аналіз, узагальнення, систематизація) та емпіричні, зокрема анкетування студентів спеціальності «Терапія та реабілітація». Результати. Отримані результати показали, що суттєві труднощі пов’язані з високим темпом мовлення, обмеженим часом для обробки інформації, складністю концентрації уваги, браком фонових знань і впливом емоційного стану. Виявлено, що важливу роль відіграють метакогнітивні стратегії, зокрема здатність контролювати власну увагу та процес навчання. Встановлено, що ефективність поетапної організації аудіювання та поєднання різних підходів до обробки інформації сприятиме формуванню розвитку навичок аудіювання та вдосконаленню стратегій сприймання іншомовного мовлення. Висновки. Обґрунтовано доцільність використання автентичних матеріалів, зокрема сучасних аудіо- та відеоресурсів, які сприяють розвитку мовних навичок й формуванню професійного мислення. Доведено, що комплексний підхід до навчання аудіювання підвищує мотивацію майбутніх реабілітологів та сприяє ефективному формуванню іншомовної комунікативної компетентності студентів.