Критерії, показники та рівні сформованості лідерської компетентності офіцерів-прикордонників у процесі навчання у вищому військовому навчальному закладі - Мірошніченко, Анатолій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
Актуальність. У статті обґрунтовано критерії, показники і рівні сформованості лідерської компетентності офіцерів-прикордонників у процесі їх навчання в вищому військовому навчальному закладі. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю об’єктивного оцінювання результативності навчання офіцерів-прикордонників у вищому військовому навчальному закладі, а також забезпечення науково обґрунтованого підходу до організації педагогічного експерименту. Метою статті є обґрунтування критеріїв, показників і рівнів сформованості лідерської компетентності офіцерів-прикордонників у процесі їх навчання в вищому військовому навчальному закладі. Результати. Обґрунтовано критерії, показники та рівні (високий, середній, низький) сформованості лідерської компетентності офіцерів-прикордонників. Висновки. Ціннісно-мотиваційний критерій характеризує спрямованість особистості офіцера на лідерську діяльність, рівень сформованості його професійних цінностей і мотивації до служби (показники: усвідомлення значущості лідерства у професійній діяльності; наявність мотивації до виконання управлінських функцій; сформованість відповідальності за результати діяльності підрозділу; орієнтація на служіння державі та суспільству). Когнітивний критерій відображає рівень знань, необхідних для реалізації лідерських функцій (показники: знання теоретичних основ лідерства та управління; розуміння принципів організації діяльності підрозділу; обізнаність із психологічними особливостями міжособистісної взаємодії; здатність аналізувати службові ситуації). Діяльнісний критерій характеризує практичну готовність офіцерів до здійснення лідерської діяльності (показники: сформованість організаторських і управлінських умінь; здатність приймати рішення в умовах невизначеності; ефективність комунікації з підлеглими; уміння координувати діяльність підрозділу; здатність діяти в стресових ситуаціях). Рефлексивний критерій відображає здатність особистості до самоаналізу та саморегуляції (показники: здатність оцінювати власні дії та їх результати; готовність до самовдосконалення; критичне мислення; здатність коригувати власну поведінку відповідно до вимог професійної діяльності).